Wat betekenen de lampjes van mijn modem? (2024)

Op apparaten zitten niet voor niks lampjes. Deze lampjes geven de status aan van het desbetreffende apparaat. Zeker modems en routers maken veel gebruik van deze statuslichtjes. Let erop dat niet alleen de kleur belangrijk is om naar te kijken. Of een lampje knippert of niet kan ook veel zeggen.

Wat betekenen de lampjes van mijn modem? (1)

In het kort:

 1. Lampje is groen: iets werkt en en er zijn geen problemen.
 2. Lampje is rood: er is een probleem en er is iets niet gelukt.
 3. Lampje is oranje: je modem is opzoek naar iets, zoals je IP-adres of een apparaat.
 4. Lampje knippert: er is iets gaande (behalve bij het lampje ‘Internet’).

Let op: uiteraard is de betekenis van een lampje per soort modem verschillend. Voor gedetailleerde informatie kan je ook de handleiding raadplegen. In veel gevallen komt de betekenis echter op hetzelfde neer.

Lees hier meer over de betekenis van je KPN Experia Box lampjes.

Wat betekenen de kleuren van de modem lampjes?

Lampjes geven op 3 verschillende manieren aan wat de status is van je modem:

 1. Allereerst is de kleur van het lichtje belangrijk.
 2. Een lampje dat knippert heeft vaak ook een andere betekenis dan een lampje dat continu brandt.
 3. Het statuslampje kan natuurlijk ook uitstaan.

De meeste lampjes zijn gelabeld met ‘Power’ of ‘Wireless’ om de functie van het desbetreffende lampje aan te geven. Ook hier ga ik later dit artikel nog uitgebreid op in.

Rood: als het lampje rood brandt is er zeer waarschijnlijk iets mis. Als het power knopje rood is kan dit aangeven dat je modem defect is. Het kan ook aangeven dat bepaalde functies niet werken, zoals WPS. Als verbinding maken met het internet niet werkt wordt dit meestal ook aangegeven met een rood lampje. In de meeste gevallen betekent het dat je actie moet ondernemen. Je kan dit probleem oplossen door bijvoorbeeld je modem opnieuw op te starten.

Tot slot moet je bij een rood lichtje rekening houden met oververhitting, een servicefout of een installatiefout.

Groen: het groene lampje is de meest voorkomende situatie. Dit betekent dat de desbetreffende functie werkt. Welke functies je modem gebruikt hangt af van het model. Meestal geeft een groen lampje aan dat je modem is aangesloten op het stroom. Ook wordt hiermee aangegeven dat je modem verbinding kan maken met het internet. Een groen lampje betekent dat je je modem kunt gebruiken zoals het hoort.

Oranje: een oranje lampje betekent vaak dat je modem met iets bezig is. Er is een proces gaande wat nog moet worden afgerond. Zodra dit proces is afgerond wordt het lampje meestal groen. Neem het WPS protocol als voorbeeld. Sommige modems hebben een WPS-lampje die aangeeft of je modem aan het verbinden is met een draadloos apparaat in je huis. Het geeft soms ook aan dat je modem bezig is met opstarten (om bijvoorbeeld je IP-adres op te halen). Het kan namelijk even duren voordat je modem helemaal weer gebruiksklaar is na het herstarten.

Als een lampje oranje brandt is het in de meeste gevallen niet slim om dit te onderbreken. Het is niet de bedoeling dat je een bepaalt proces verstoord. Wacht in dit geval totdat het lampje groen of rood brandt. Het hoeft echter niet altijd aan te geven dat er iets bezig is. Soms kan een oranje lampje aangeven dat de internetverbinding niet heel sterk is.

Blauw: een blauw lampje komt iets minder vaak voor. Vaak wordt een blauw lampje gebruikt om te laten zien dat je modem aan het updaten is. Het kan net zoals een oranje lichtje aangeven dat er iets aan de gang is. Denk bijvoorbeeld aan je modem die verbinding probeert te maken met een ander apparaat. Ook geeft het blauwe lampje bij sommige modems aan dat de internetprovider is gedetecteerd.

Bij de Experia Boxen van KPN geeft een blauw lichtje onder andere aan dat hij in de energiebesparingsmodus staat.

Wit: tot slot hebben we nog een wit lampje. Dit lampje komt iets minder vaak voor net zoals blauw, afhankelijk van welke modem je gebruikt. Het lijkt dan ook veel op het blauwe lampje. Meestal geeft een wit lampje aan dat er een koppelingsproces gaande is, een serviceprovider wordt gedetecteerd of dat er verbinding wordt gemaakt. ‘

Bij de modems van Ziggo geeft het witte lampje vaak aan dat hij online is of nog bezig is met opstarten. Het kan ook aangeven dat je modem power heeft en dus is ingeschakeld.

Wat betekenen de lampjes van mijn modem? (2)

Soorten modem lampjes

We hebben gezien dat de kleur belangrijk is om naar te kijken. Er zijn echter ook nog andere manieren waarop je modem je iets probeert duidelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan een knipperend lampje of een lampje dat uitstaat. Hieronder bespreek ik alle mogelijke situaties:

Het lampje brandt continu: een lampje dat continu brandt betekent meestal dat een bepaalde functie correct werkt of is voltooid. Als een functie goed werkt brandt deze vrijwel altijd groen, wit of blauw. Een continu brandend oranje lampje hoeft echter niet altijd iets goeds te betekenen. Het hangt dus ook van de kleur af of je modem naar behoren werkt.

Het lampje knippert: een knipperend lampje betekent net zoals een oranje meestal dat er iets bezig is. Hierbij is ook de snelheid van het knipperen van belang. Als een lampje knippert kan dit betekenen dat de modem verbinding probeert te maken met een ander apparaat. Een langzaam knipperend lampje betekent dat je aan het begin van een bepaalt proces zit. Een snel knipperend lampje daarentegen betekent dat het proces bijna is afgerond. Uiteraard hoeft dit niet voor alle modems te gelden.

Het lampje staat uit: een lampje staat uit als de gehele modem is uitgeschakeld. Dit wordt meestal veroorzaakt door geen/weinig stroomtoevoer. Het kan ook betekenen dat er totaal geen verbinding is met je internetprovider. Het hoeft echter niet een verkeerd teken te zijn. Zo gebruiken sommige mensen geen vaste telefoondienst via hun internetprovider. Het indicatielampje van de telefoonlijn zal dan ook niet branden, wat zo hoort.

Wat betekenen de lampjes van mijn modem? (3)

Betekenis van de tekentjes

We hebben het nu gehad over de kleur van de lichtjes en de manier waarop ze wel/niet branden. Het is natuurlijk wel belangrijk om te kijken wat het lampje precies aangeeft. Dit wordt op de modem zelf aangegeven met een icoontje/tekentje. De betekenis hiervan kan je eventueel ook in de handleiding vinden. Hieronder bespreek ik de meest voorkomende tekens waarover de meeste modems beschikken:

Power: uiteraard hebben de meeste modems een powerlampje aan de zijkant zitten. Deze brandt meestal wit of groen zodra je modem stroom krijgt. Er hoeft niet altijd een icoontje bij te staan. Soms zie je er ‘Power’ naast staan.

Internet: de meeste modems hebben ook een lampje dat aangeeft of er een internetverbinding is. Op Experia Boxen wordt dit vaak aangegeven met het woord ‘Wireless’. Dit lampje staat net zoals het lampje voor de power vrijwel altijd aan.

WPS: wordt op Ziggo modems ook nog weleens aangegeven met WLAN. WPS staat voor WiFi Protected Setup waarmee je veilig apparaten aan je beveiligde netwerk kunt toevoegen. Hiervoor heb je geen gecodeerde beveiligingssleutel nodig.

Uiteraard zijn er nog veel meer lampjes waarover modems kunnen beschikken. Dit is echter vrij verschillend per soort modem. De vraag is nu: welke lampjes op mijn modem moeten nu branden? In principe is het niet erg als niet alle lampjes continu groen branden. Sterker nog, sommige lampjes horen te knipperen. KPN Experia Boxen hebben bijvoorbeeld een lampje genaamd ‘internet’. Dit is een lampje dat groen hoort te knipperen.

Het belangrijkste is dat het internetlampje en het powerlampje brandt. Zodra dit het geval is kan je je modem gebruiken zoals het hoort. Knippert het lampje, wacht dan totdat het lampje stopt met knipperen (behalve het internetlampje van je Experia Box). Hetzelfde geldt voor een oranje lampje op het apparaat.

Brandt er een rood lampje, kijk dan goed welke functie niet werkt. Probeer het probleem op te lossen door je modem te herstarten of door je modem een harde reset te geven. Neem indien nodig contact op met je internetprovider of controleer op storingen in je regio.

Hebben we je goed geholpen?

Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.

Wat betekenen de lampjes van mijn modem? (2024)

FAQs

Wat betekenen de lampjes van mijn modem? ›

De LED's op uw router geven de status aan van de verbinding tussen uw router en de apparaten die erop zijn aangesloten. Ze geven ook de status van uw internet-, Wi-Fi-, Ethernet- en WPS-verbindingen aan.

Welke lampjes moeten branden op modem? ›

Op je SmartWifi modem
Kleur lampjeUitleg
witEen wit (knipperend) lampje geeft aan dat het modem aan het opstarten is of goed werkt.
groen knipperendAls het lampje groen knippert, zoekt je modem naar signaal of een firmware update.
2 x groenZo is het modem online. De 2 groene lampjes gaan na 2 minuten vanzelf uit.
4 more rows

Waarom knippert een modem? ›

Brandt continu: Modem staat aan. Uit: Modem is uitgeschakeld of heeft geen stroom. Brandt continu: Er is verbinding met het internet. Knippert: Bezig met verbinden met het internet.

Waarom knippert het wifi lampje? ›

Knippert: De verbinding wordt tot stand gebracht, kan geen verbinding maken met het netwerk of bekabeling is foutief aangesloten. Herstart het modem door de stroom voor een paar seconden te onderbreken en weer aan te sluiten. Wacht minimaal 5 minuten en controleer of het knipperen is gestopt.

Welke lampjes moeten branden op de Fritzbox? ›

Na het aansluiten zullen na ongeveer 5 minuten de lampjes: Power/DSL en WLAN groen gaan knipperen/branden en dient u de FRITZ!Box alleen nog in te stellen. Dit kunt u bedraad of draadloos (via wifi ) doen.

Welke lampjes zijn er? ›

Uit welke lamptypes kan ik kiezen?
 • LED lampen. LED is tegenwoordig de nieuwe standaard in verlichting. ...
 • Halogeenlampen. Halogeenlampen werken in principe hetzelfde als gloeilampen. ...
 • Gloeilampen. ...
 • CDM-T lampen. ...
 • Spaarlampen.

Welke lampjes moeten branden? ›

De verschillende kleuren van de lampjes

Wit: Een wit lampje is een aanwijzing of aanbeveling. Groen: Een groen lampje geeft aan dat alles goed werkt. Geel/Oranje: Bij een geel/oranje lampje moet u uw auto zo snel mogelijk laten nakijken.

Hoe start je modem opnieuw op? ›

Start uw modem en router opnieuw op
 1. Haal de stekker van de router uit het stopcontact.
 2. Haal de stekker van het modem uit het stopcontact. ...
 3. Wacht ten minste 30 seconden. ...
 4. Stop de stekker van het modem weer in het stopcontact. ...
 5. Steek de stekker van de router weer in het stopcontact.

Hoe lang duurt het resetten van een modem? ›

 • Houd het knopje 'Reset' en de 'Wifi'-knop aan de achterkant van het modem zo'n 7 seconden tegelijk ingedrukt (gebruik hiervoor een paperclip of een ander puntig voorwerp).
 • Begint het lampje 'Power' rood of blauw te branden? ...
 • Het modem gaat nu alle fabrieksinstellingen terugzetten en laadt alle software opnieuw in.

Wat moet je doen als je modem niet werkt? ›

De volgende 10 tips vertellen wat u kunt doen om toch weer online te komen.
 1. Controleer uw apparaat. Begin met het controleren van uw apparaat. ...
 2. Controleer de router. ...
 3. Herstart de router. ...
 4. Reset de router. ...
 5. Gebruik mobiele data. ...
 6. Probeer een ander netwerk. ...
 7. Schakel vliegtuigmodus in en uit. ...
 8. Vergeet het wifi-netwerk.
Dec 4, 2023

Wat als DSL lampje knippert? ›

Als de DSL-indicator brandt en stabiel is, betekent dit dat jouw B-box is gesynchroniseerd met het signaal van jouw lijn. Als het knippert, betekent dit dat de synchronisatie gaande is.

Hoe komt het dat mijn wifi steeds wegvalt? ›

Draadloze telefoons, magnetrons, babyfoons, draadloze speakers, monitoren en videozenders die werken met een bandbreedte van 2,4 GHz of 5 GHz kunnen storing veroorzaken in een Wi-Fi-netwerk. Als het probleem blijft optreden, kunt u proberen de frequentieband van de router in te stellen op 5 GHz of 2,4 GHz.

Wat betekent knipperende pijltjes Ziggo modem? ›

Knipperende pijltjes op de Mediabox Next

Knipperende pijltjes geven aan dat je geen internet verbinding hebt. Ontvang een update bij nieuwe reacties in dit topic.

Welke lampjes moeten branden op een modem? ›

Wat de lampjes op je wifi-apparaat betekenen
KleurWat dit betekent
Brandt wit, geen lampje, brandt witHet apparaat wordt opgestart.
Pulseert langzaam witHet apparaat kan worden ingesteld.
Brandt witDe router is online en werkt normaal.
Pulseert geelEr is een netwerkfout opgetreden.
4 more rows

Wat betekenen lampjes op router? ›

De LED's op uw router geven de status aan van de verbinding tussen uw router en de apparaten die erop zijn aangesloten. Ze geven ook de status van uw internet-, Wi-Fi-, Ethernet- en WPS-verbindingen aan.

Welke lampjes moeten branden op Orange modem? ›

Het wifi-lampje geeft aan of de wifi's van de modem in werking zijn. VGroen knipperend = minstens een van de wifi's (jouw wifi of de gast-wifi) is in werking. Brandt niet = beide wifi's zijn uitgeschakeld. Opmerking: Dit lampje kan branden terwijl de lampjes downstream en upstream nog knipperen.

Welke kleur moet Ziggo modem branden? ›

1) onderste led = groen betekent bridgemodus, onderste led = wit betekent routermodus; 2) overige leds gaan na het opstarten na een paar minuten uit. 3) als de led met de pijltjes groen blijft knipperen, dan kan de modem geen internetverbinding met de buitenwereld maken.

Welke lampjes branden op Glasvezelkastje? ›

Bij het V10A modem is de WAN-poort geel en bij andere modems rood. Steek de stroomadapter van je modem weer in het stopcontact. Binnen 20 minuten gaan de lampjes branden. De lampjes 'Power', 'Broadband' en 'Wireless' branden dan de hele tijd.

Hoe moet je een modem resetten? ›

Een modem opnieuw opstarten:
 1. Koppel de stroomkabel en ethernetkabel los van de modem. ...
 2. Wacht 2 tot 3 minuten tot de modem helemaal uit staat. ...
 3. Sluit de stroomkabel en ethernetkabel weer op de modem aan.
 4. Wacht tot het internetlampje brandt en check of internet naar behoren werkt.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated:

Views: 6622

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.