Alles wat je wilt weten over een stedentrip in Sofia: handige informatie (2024)

Heb je een goedkoop vliegticket naar Sofia gespot, maar twijfel je of een stedentrip in de Bulgaarse hoofdstad wel iets voor jou is? Ik help je graag om de knoop door te hakken.In dit artikel leesje alles wat je wilt weten voordat je een stedentrip naar Sofia boekt.

Wat kost een stedentrip Sofia?

Laten we beginnen met het goede nieuws: een stedentrip in Sofia kost geen drol. Prijsvechters Ryanair en Wizzair vliegen regelmatig voor een prikkie naar de Bulgaarse hoofdstad. Met een beetje geluk scoor je voor een paar tientjes een ticket. Zo betaalde ik 46 euro inclusief handbagage en een ingecheckte trolley (max 10 kilo). Zonder die extra ruimbagage had het retourtje zelfs maar 30 euro gekost.

En ook accommodaties in Sofia zijn heel betaalbaar, net als het eten en drinken in de restaurants. Voor 15 euro per persoon kun je prima uit eten inclusief drankjes. In totaal heb ik €218,- uitgegeven voor mijn ticket, drie nachten in een hotel, eten en drinken en overige kosten tijdens mijn verblijf in Sofia. Mijn uitgaven op een rij:

  • Vliegticket: €46,- (incl. ingecheckte koffer van 10 kilo)
  • 3 nachten in een driesterrenhotel in het centrum: €72,- p.p (incl. ontbijt)
  • Taxi van het vliegveld naar het hotel en andersom: €10,- p.p (o.b.v 2 personen)
  • Eten en drinken voor 3 dagen: €90,- p.p. (3 x lunch, 3 x diner + regelmatig een kopje koffie, wijntje of ander tussendoortje)

Alles wat je wilt weten over een stedentrip in Sofia: handige informatie (2)

De bezienswaardigheden in Sofia

Voordat je dat goedkope ticket boekt, wil je vast weten of er wel iets te zien valt in Sofia. Hoewel Sofia geen stad is met een ellenlange lijst aan bezienswaardigheden om af te vinken, kun je er wel degelijk veel moois bewonderen. Zo struikel je in het centrum over de religieuze bouwwerken. Blikvanger is de Alexander Nevsky Kathedraal met zijn imposante gouden koepels, maar er staan nog veel meer orthodoxe kerkjes in Sofia. Ook kun je er de op twee na grootste synagoge van Europa bezichtigen en de buitenkant van een van de oudste moskeeën van het land bewonderen.

Een andere bijzondere bezienswaardigheid is het oude Serdica. De ruïnes van deze eeuwenoude Romeinse stad zijn gratis toegankelijk. Daarnaast kun je in de stad veel mooie muurschilderingen bekijken, een paar musea bezichtigen en uiteraard ontbreken ook de communistische beelden en gebouwen niet in Sofia. De meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar en heb je binnen een dagje wel gezien. Binnenkort volgt een uitgebreid artikel met leuke tips en bezienswaardigheden in Sofia.

Alles wat je wilt weten over een stedentrip in Sofia: handige informatie (3)

De sfeer in Sofia

Ook niet onbelangrijk om een klik te hebben met een bepaalde stad is de sfeer. Die bepaalt misschien nog wel het meest of jij het naar je zin hebt tijdens een stedentrip. Ik vond de sfeer in Sofia heel prettig. Een typische oostbloksfeer met een westers tintje. Aan hippe koffietentjes en restaurants in Sofia geen gebrek, afgewisseld met verpauperde gebouwen in smoezelige straatjes. Ik hou wel van dat rauwe randje en vind die mix tussen oost en west altijd wel fascinerend.

Daarnaast is de bediening in restaurants over het algemeen heel vriendelijk en behulpzaam. Ook de sfeer op straat is fijn, zelfs midden in de winter gebeurt er van alles op straat. Toen de eerste zonnestralen tevoorschijn kwamen, zaten de bankjes meteen vol met zonaanbidders en begonnen de straatmuzikanten er vrolijk op los te spelen in de parkjes. Ook fijn: Sofia wordt (nog) niet overspoeld met toeristen. Hoewel het (met name op zaterdag) op de Vitosha Boulevard best druk kan zijn, is het op de meeste plekken in Sofia vrij rustig.

Alles wat je wilt weten over een stedentrip in Sofia: handige informatie (4)

Eten en drinken in Sofia

Ik heb echt heel lekker gegeten en gedronken in Sofia. Zoals ik net al schreef, barst het in de stad van de hippe eettentjes die ook nog eens heel betaalbaar zijn. Ik kwam echt tijd te kort om alle restaurants op mijn lijstje uit te proberen. Er was zoveel keuze: van Italiaans tot tapas en natuurlijk de traditioneel Bulgaarse keuken.

De Balkan Bites Food Tour is een leuke manier om meer te leren over de Bulgaarse eetcultuur. Tijdens deze gratis wandeling stop je bij een aantal leuke restaurants om een lokaal gerechtje te proeven. Echt een aanrader! Nog een paar lekkere adresjes: de Rainbow Factory, Supa Star, Vino & Tapas en Hadjidraganov’s cellars.

Lees ook: de lekkerste adresjes in Sofia.

Alles wat je wilt weten over een stedentrip in Sofia: handige informatie (5)

Het openbaar vervoer in Sofia

De meeste bezienswaardigheden in Sofia liggen, zoals gezegd, op loopafstand van elkaar. Als je in een centraal gelegen accommodatie verblijft, zul je waarschijnlijk niet veel gebruik hoeven te maken van het openbaar vervoer. Toch is het openbaar vervoer in Sofia prima geregeld: er rijden veel bussen en trams en daarnaast zijn er twee metrolijnen. Een enkele reis binnen Sofia kost BGN 1,60 (circa €0,80) en voor BGN 4,- (circa 2 euro) koop je een dagkaart.

Vanaf het vliegveld naar de stad? Sofia Airport ligt op ongeveer tien kilometer van het centrum. Met de taxi ben je hooguit twintig minuten onderweg. Een ritje kost ongeveer BGN 20 (circa €10,-). Liever met het openbaar vervoer? Met metrolijn 1 reis je in twintig minuten naar metrostation Serdika, in hartje Sofia.

Alles wat je wilt weten over een stedentrip in Sofia: handige informatie (6)

Uitstapjes vanuit Sofia

Uitgekeken in Sofia? Geen probleem, want de omgeving biedt genoeg mogelijkheden voor leuke uitstapjes. Populairste daguitstap is Vitosha Mountain. Je bent er zo, want de voet van dit gebergte ligt op nog geen zeven kilometer van het centrum van Sofia. Je kunt er mooi wandelen en genieten van het fantastische uitzicht. In de winter kun je er skiën en langlaufen.

Een andere (georganiseerde) excursie vanuit Sofia is een bezoek aan het Rila klooster. Dit bijzondere kloostercomplex uit de 10e eeuw staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en ligt op ongeveer anderhalf uur rijden vanuit Sofia. Ook leuk: combineer je stedentrip in Sofia met een bezoek aan Plovdiv. Het is bijna drie uur treinen naar de Culturele hoofdstad van Europa, maar dan ben je wel in een van de oudste steden ter wereld die volstaat met historische bezienswaardigheden.

Alles wat je wilt weten over een stedentrip in Sofia: handige informatie (7)

Het klimaat in Sofia

Tot slot het klimaat in Sofia: ook niet onbelangrijk als je van een geslaagde stedentrip wilt genieten. Bulgarije heeft een vochtig landklimaat en dat houdt in dat er een groot verschil is in temperatuur tussen de zomer en winter. In de zomer kan de temperatuur flink oplopen, terwijl in de wintermaanden de temperatuur vaak onder het vriespunt daalt en er regelmatig sneeuw valt. De lente en de herfst kenmerken zich door zeer onvoorspelbaar weer. Na een paar zonnige, warme dagen kan het ineens weer koud en nat zijn. Sofia kent geen specifiek droge of natte seizoenen. De beste reistijd? Als je graag op terrasjes wilt zitten, dan kun je Sofia het beste bezoeken tussen april en oktober. Dan is het klimaat wat milder dan in de winter, maar Sofia onder een deken van sneeuw heeft natuurlijk ook zo zijn charme.

Alles wat je wilt weten over een stedentrip in Sofia: handige informatie (8)Ben jij weleens in Sofia geweest? En wat is jouw mening over de stad?

Alles wat je wilt weten over een stedentrip in Sofia: handige informatie (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated:

Views: 5777

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.