Wat te doen in Sofia? Bezienswaardigheden en leuke tips in Sofia (2024)

Een stedentrip in Sofia op de planning? Dan ben je vast benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de Bulgaarse hoofdstad. Ik ging op ontdekkingstocht en verzamelde 10 leuke tips in Sofia: van de mooiste bezienswaardigheden tot de lekkerste adresjes.

1. Bezichtig kerken en andere religieuze gebouwen

In het centrum van Sofia struikel je over de mooie kerken en andere religieuze bouwwerken die het bezichtigen waard zijn. Enkele aanraders:

  • Banya Basi Moskee: een van de oudste moskeën van het land. Vrij toegankelijk buiten de gebedstijden, mits gepast gekleed.
  • Sveta Petka-kerk: Bulgaars-orthodoxe kerkje met stenen muren van meer dan een meter dikte. In het kerkje kun je eeuwenoude fresco’s bewonderen (€).
  • Kerk van Sint-Joris (Rotonda Sveti Georgi): de oudste kerk van Sofia staat tussen de restanten van de oude Romeinse stad Serdica. Het ronde kerkje met middeleeuwse muurschilderingen is gratis toegankelijk.
  • Sofia Synagoge: de op twee na grootste synagoge van Europa. Gratis toegankelijk, gesloten op zaterdag.
  • St.Nicolaikerk: een Russische kerk met gouden koepels en een dak bedekt met smaragdgroene tegeltjes. Gratis toegankelijk.
  • Sveti Sedmochislenitsi: deze Bulgaars-orthodoxe kerk is mooi van binnen én buiten. Gratis toegankelijk.

Geen tijd om al deze religieuze gebouwen te bezichtigen? Dan raad ik aan om in ieder geval de bijzondere Kerk van Sint-Joris niet over te slaan.

Lees ook: alles wat je wilt weten over een stedentrip Sofia

Wat te doen in Sofia? Bezienswaardigheden en leuke tips in Sofia (2)Wat te doen in Sofia? Bezienswaardigheden en leuke tips in Sofia (3)Wat te doen in Sofia? Bezienswaardigheden en leuke tips in Sofia (4)

2. Bewonder de Alexander Nevski-kathedraal

In het rijtje van mooie kerken verdient de Alexander Nevski-kathedraal wat mij betreft een aparte vermelding. Het symbool van Sofia is niet voor niets een van de populairste bezienswaardigheden van de stad. Het imposante bouwwerk met zijn vergulde gouden koepels is dan ook niet te missen tijdens je stedentrip in Sofia. Met een lengte van 75 meter, een breedte van 50 meter en een hoogte van ruim 50 meter is het een van de grootste orthodoxe kathedralen ter wereld.

In het parkje vlak bij de kathedraal is dagelijks een vlooienmarktje met kunst en kitsch. Leuk om even langs de kraampjes met antieke spullen en prullaria te lopen en eventueel een souvenir te scoren.

De Alexander Nevski-kathedraal is dagelijks vrij toegankelijk voor publiek van 7.00 tot 18.00 uur. In de crypte van de kathedraal vind je een museum met orthodoxe iconen uit de 9e tot 19e eeuw. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 18.00 uur.

Wat te doen in Sofia? Bezienswaardigheden en leuke tips in Sofia (5)Wat te doen in Sofia? Bezienswaardigheden en leuke tips in Sofia (6)Wat te doen in Sofia? Bezienswaardigheden en leuke tips in Sofia (7)

3. Geniet van een drankje in een rooftopbar

Het mooiste uitzicht op de Alexander Nesvki-kathedraal heb je vanuit de rooftopbar van Sense Hotel Sofia. Zoek een tafeltje bij het raam voor een kopje koffie of lunch with a view. De koffie is misschien iets duurder dan bij een gemiddeld cafeetje in de stad, maar nog steeds heel betaalbaar. Bovendien smaakt je eten en drinken vast veel lekkerder met uitzicht op de gouden koepels van de mooiste kathedraal van Sofia.

Zelf at ik tijdens mijn stedentrip in Sofia ook bij Restaurant The View op een hoogte van meer dan 85 meter. Het eten was heerlijk en het uitzicht op Sofia fantastisch! Helaas heeft The View onlangs haar deuren gesloten en zal het restaurant binnenkort verhuizen naar een andere locatie op hoogte.

Wat te doen in Sofia? Bezienswaardigheden en leuke tips in Sofia (8)Wat te doen in Sofia? Bezienswaardigheden en leuke tips in Sofia (9)

4. Loop door de ondergrondse ruïnes van Serdica

Even een kort geschiedenislesje: Sofia werd in de eerste eeuw voor Christus veroverd door de Romeinen, die de stad Ulpia Serdica noemden. De stad vormde voor de Romeinen duizenden jaren een belangrijk kruispunt tussen Europa en Azië. Tegenwoordig is het oude Serdica, dat zich onder de binnenstad van Sofia bevindt, een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van de stad.

In 2010 werden er tijdens werkzaamheden aan de metrotunnels in Sofia namelijk restanten van deze eeuwenoude Romeinse stad gevonden, waaronder overblijfselen van een badhuis, kerk en paleis uit de vierde eeuw na Christus. Inmiddels kun je door de goed bewaarde ruïnes lopen in het ondergrondse museum dat gratis toegankelijk is.

Wat te doen in Sofia? Bezienswaardigheden en leuke tips in Sofia (10)Wat te doen in Sofia? Bezienswaardigheden en leuke tips in Sofia (11)Wat te doen in Sofia? Bezienswaardigheden en leuke tips in Sofia (12)

5. Wandel langs kleurrijke muurschilderingen

Naast historische bezienswaardigheden, vind je in Sofia ook veel moderne kunst op de muren. Oftewel: streetart. De mooiste en grootste muurschilderingen vind je in de buitenwijk Hadzhi Dimitar. Dankzij het Urban Creatures Festival zijn de betonnen flats in deze wijk opgefleurd met kleurrijke kunstwerken. En ook in het centrum vind je een paar kleurrijke creaties op de muren.

Lees ook: ontdek de mooiste muurschilderingen in Sofia

Wat te doen in Sofia? Bezienswaardigheden en leuke tips in Sofia (13) Wat te doen in Sofia? Bezienswaardigheden en leuke tips in Sofia (14)

6. Bewonder het badhuis en tap gratis mineraalwater

Het Centraal Badhuis van Sofia behoort tot een van de mooiste gebouwen van de stad. Tsentrala Banya werd geopend in 1913 en heeft tot 1986 dienst gedaan als openbaar badhuis. Tegenwoordig kun je helaas niet meer ontspannen in een van de baden. Sinds 2015 is het Sofia Regional Historical Museum in het fotogenieke badhuis gevestigd.

Naast het badhuis vind je een mineraalwaterbron, waar je gratis bronwater kunt tappen. Het pleintje is in de winter door het dampende warme water in nevel gehuld. Uit de tientallen kranen stroomt namelijk continu warm bronwater. De lokale bevolking staat er in de rij om jerrycans met water te vullen (hele kofferbakken vol). Een vermakelijk schouwspel.

Wat te doen in Sofia? Bezienswaardigheden en leuke tips in Sofia (15)Wat te doen in Sofia? Bezienswaardigheden en leuke tips in Sofia (16)

7. Proef de sfeer op het plein voor het theater

Nog zo’n prachtig bouwwerk: het Ivan Vazov National Theater. De enige manier om het oudste theater van Bulgarije (1904) van binnen te bewonderen, is door een voorstelling bij te wonen. Zelf heb ik dat niet gedaan, maar ik vond de buitenkant van het gebouw ook al prachtig.

En ook een wandeling door het aangrenzende parkje, City Garden, is zeer aangenaam. Toen midden in de winter de eerste zonnestralen tevoorschijn kwamen, zaten de bankjes meteen vol met zonaanbidders en begonnen de straatmuzikanten er vrolijk op los te spelen. Wat een fijn sfeertje!

Wat te doen in Sofia? Bezienswaardigheden en leuke tips in Sofia (17)Wat te doen in Sofia? Bezienswaardigheden en leuke tips in Sofia (18)

8. Maak gratis kennis met de Bulgaarse keuken

Benieuwd naar de Bulgaarse keuken? Loop dan mee met de Balkan Bites Food Tour. Tijdens deze gratis wandeling stop je bij een aantal leuke restaurants om een lokaal gerechtje te proeven. Echt een leuke én smaakvolle manier om meer te leren over de Bulgaarse eetcultuur.

Ook meelopen met de Balkan Bites Food Tour? De gratis tour start dagelijks om 14.00 uur bij het verzamelpunt in Crystal Park voor het standbeeld van Stefan Stambolov. Vooraf reserveren is niet noodzakelijk, maar wordt wel geadviseerd om zeker te zijn van deelname aan de tour. De wandeling duurt ongeveer twee uur.

Bulgaarse lekkernijen die je echt moet proeven? De Shopska salade, Bulgaarse yoghurtsoep en de Banitsa: een soort hartige taart van filodeeg, gevuld met kaas en/of groente. Mijn favoriet? De Banitsa met feta en spinazie.

Wat te doen in Sofia? Bezienswaardigheden en leuke tips in Sofia (19)

9. Ga lekker én goedkoop uit eten

In Sofia kun je echt heel lekker eten voor een prikkie. Het barst er van de leuke restaurants die ook nog eens heel betaalbaar zijn. Er is genoeg keuze: van tapas en sushi tot Italiaans en uiteraard de traditionele Bulgaarse keuken. Een paar aanraders: de Rainbow Factory, Vino & Tapas en Hadjidraganov’s cellars. Wandel ook eens binnen bij de Central Market Hall om een culinair souvenir te kopen.

Lees ook: de lekkerste adresjes in Sofia

Wat te doen in Sofia? Bezienswaardigheden en leuke tips in Sofia (20)Wat te doen in Sofia? Bezienswaardigheden en leuke tips in Sofia (21)

10. Flaneer over de Vitosha boulevard

De bekendste straat van Sofia is de Vitosha Boulevard. Het is heerlijk flaneren over deze autovrije straat in het centrum. Ondertussen geniet je van het uitzicht op de Vitosha Mountain aan het einde van de straat. Begin je wandeling bij de Sveta Nedelyakathedraal en loop door tot het Nationaal Cultuur Paleis (NDK). Voor de constructie van dit gigantische congrescentrum werd meer staal gebruikt dan in de Eiffeltoren. Het ligt op een prachtige locatie aan de rand van het mooie Yuzhen Park.

Houd je van winkelen? Ook dan ben je aan de Vitosha Boulevard aan het juiste adres. Je vindt er grote modeketens en leuke boetiekjes afgewisseld met restaurants en bars. En als je dan toch aan het winkelen bent, wandel dan ook even binnen bij de Elephant Bookstore. Dit winkeltje ligt niet aan de Vitosha Boulevard, maar is wel het omlopen waard. Naast boeken verkopen ze hier ook veel leuke hebbedingetjes (Tsar Ivan Shishman 31).

Wat te doen in Sofia? Bezienswaardigheden en leuke tips in Sofia (22)

Bonustip: trek de bergen in

Uitgekeken in het centrum van Sofia? De omgeving biedt genoeg mogelijkheden voor leuke uitstapjes. De populairste dagtrip is Vitosha Mountain. Je bent er zo, want de voet van dit gebergte ligt op nog geen zeven kilometer van het centrum van Sofia. Vanuit Simeonovo brengt de kabelbaan je naar boven. In het Vitosha gebergte kun je mooie wandelingen maken en genieten van een fantastisch uitzicht. In de winter kun je er skiën en langlaufen.

Een andere (georganiseerde) excursie vanuit Sofia is een bezoek aan het Rila klooster. Dit bijzondere kloostercomplex uit de 10e eeuw staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en ligt op ongeveer anderhalf uur rijden vanuit Sofia.

Ben jij weleens in Sofia geweest en heb je nog aanvullende tips? Laat dan hieronder een reactie achter.

Wat te doen in Sofia? Bezienswaardigheden en leuke tips in Sofia (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Velia Krajcik

Last Updated:

Views: 5787

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Velia Krajcik

Birthday: 1996-07-27

Address: 520 Balistreri Mount, South Armand, OR 60528

Phone: +466880739437

Job: Future Retail Associate

Hobby: Polo, Scouting, Worldbuilding, Cosplaying, Photography, Rowing, Nordic skating

Introduction: My name is Velia Krajcik, I am a handsome, clean, lucky, gleaming, magnificent, proud, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.